Waag het om in mijn billen te knijpen

30-09-2018

Nooit dat ik het toe zal laten. Zorgprofessional in hart en nieren, seksueel getinte opmerkingen of zelfs handtastelijkheid, daar heb ik niet voor gekozen. Geen haar op mijn hoofd die het toelaat.

In mijn laatste jaar van de opleiding, werk ik naast mijn studie zoveel ik kan op verzorgend niveau in een verzorgingstehuis en in de thuiszorg. In allebei de facetten heb je een diversiteit aan cliënten. Ik mag zorg verlenen aan een meneer die ik nog niet zo goed ken. Ik heb hem wel meerdere malen geholpen met de maaltijden en met het spuiten van de insuline, maar vandaag wordt de eerste dag dat ik hem verzorg. Het is een forse man, maar erg passief. Hij spreekt amper, wordt volledig op bed verzorgd en komt uit bed met behulp van een tillift.

Zogezegd zo gedaan. Ik pak alle spulletjes die ik nodig heb om meneer te verzorgen en om zijn katheter te verzorgen. Terwijl ik meneer de verzorging biedt die hij nodig heeft, praat ik een beetje over het weer en over zijn vrouw. Meneer antwoord op geen enkele zin of geen enkele vraag, wel kijkt hij me constant met opengesperde ogen aan. Een beetje onbehaaglijk gevoel krijg ik ervan, maar ach het zal wel aan mij liggen denk ik.

Ik ben aangekomen op het punt dat ik meneer zijn edele delen en zijn katheter verzorg. Op precies dat moment zie ik zijn arm naast het bed zakken. Dit terwijl hij in het volle zorgmoment nog geen spier heeft vertrokken en op geen enkele wijze heeft geholpen of heeft meegewerkt. Het eerste wat er in me opkomt is 'Hij zal het toch niet wagen om in mijn kont te knijpen he?!'. Maar jawel, voor ik het weet pakt hij met zijn volle hand mijn billenpartij en krijgt hij een grijns van oor tot oor op zijn gezicht. Ik laat per direct alles uit mijn handen vallen, kijk hem strak aan en zeg hem 'Je krijgt drie tellen om die hand daar weg te halen, als je dat niet doet laat ik je het komende uur zo liggen. Eén. Twee. Drie.'. Ik kon me op dat moment niks anders bedenken. Ik dacht ik moet iets zeggen dat duidelijk maakt dat dit niet oké is en ik moet een consequentie eraan hangen zodat hij weet wat hem te wachten staat als hij niet luistert. Ik kom bij 'Drie' aan en hij kijkt me nog met dezelfde grijns aan en heeft nog steeds mijn bil vast.

Ik doe een stap achteruit, pak zijn hand en leg hem op bed. 'U heeft zelf voor de consequentie gekozen van uw handelen'. Ik pak een handdoek, leg het over zijn edele delen, zonder hem aan te kijken, loop weg en trek de deur achter me dicht. Daar zit zijn vrouw, in de woonkamer. Wat ga ik haar vertellen? Ik beslis om haar te vertellen dat ik over een uur terug kom, dat ik eerst iets anders moet doen. Ik kan niet zo goed bedenken hoe ik haar moet vertellen dat haar man net mijn billen heeft vastgepakt.

Een uur later kom ik terug. Wanneer ik de slaapkamerdeur opendoe, kijkt meneer mij boos aan. 'Heeft u het koud meneer?'. Hij knikt. 'U heeft er zelf voor gekozen. Ten eerste heeft u het recht niet om mij daar aan te raken en ten tweede heeft u er zelf voor gekozen vast te houden toen ik u de gelegenheid gaf om los te laten. U heeft er zelf voor gekozen om het afgelopen uur kou te lijden, maar hopelijk heeft u er wel van geleerd.'. Ik help hem na mijn pleidooi verder en help hem in de stoel naast zijn vrouw. Zijn vrouw kijkt mij nog vragend aan. Ik besluit het balletje bij haar man te leggen: 'Meneer, u mag uw vrouw uitleggen waarom ik u een uur op bed heb laten liggen.'.

Ik draai me om en loop naar de deur 'Fijne dag nog en tot ziens.'.